”Moralisk” svensk lag gör att allt fler dör av droger

Allt fler i Sverige dör till följd av användande av droger – Sverige sticker till och med ut i jämförelse med andra länder. David Eberhard, överläkare på PRIMA Maria Beroende, menar att en lag som infördes av ”moraliska skäl” är en viktig faktor bakom ökningen.


En vanlig allmän uppfattning om Sverige och narkotika brukar vara att Sverige är ett föregångsland. Men det finns flera tecken som visar att det inte är så. 1988 blev det olagligt att använda och inneha narkotika – straffet kan bli upp till tre års fängelse.

Det som för många låter som en fullt rimlig lag har fått motsatt effekt: Den narkotikarelaterade dödligheten har ökat rejält.

– Vi har den näst högsta dödligheten i narkotikarelaterade dödsfall i hela EU, säger David Eberhard.

Det är en uppgift som är skrämmande – särskilt med tanke på att allt fler unga svenskar numera väljer narkotika framför alkohol.

Lagen gör att patienterna är kriminella

En av de viktigaste orsakerna till den höga dödligheten är, enligt Eberhard, den svenska lagstiftningen.
– Man har av moraliska skäl lagstiftat mot brukarna, vilket är problematiskt eftersom vi kriminaliserar de som faktiskt har problem, istället för som tidigare ”handlingen med narkotika”.

Kriminaliseringen av brukarna har enligt David Eberhard medfört att färre söker hjälp.
– Våra patienter är kriminella, vilket är jättekonstigt.

Om man söker hjälp hos er på PRIMA Maria Beroende för en kriminaliserad drog, riskerar man då att bli överlämnad till polisen?
– Nej, man löper absolut ingen risk att åka fast hos polisen när man kommer till oss för att man använder en illegal drog. Alldeles intill vår mottagning ligger en polisstation så vi för samtal med polisen, och de är helt överens med oss om att det inte är meningsfullt att gå på människor som har ett avancerat beroende.

FAKTA:
PRIMA Maria Beroende finns på Maria sjukhus på Maria Prästgårdsgata 34 C och Wollmar Yxkullsgatan 25 på Södermalm i Stockholm. Dessutom har PRIMA Maria Beroende lokala beroendemottagningar i Nacka, Värmdö och Södermalm.

Tycker du att steget är långt till den traditionella beroendevården, kontakta PRIMA Maria Fri på telefon 08-684 00 350.

Vid akut behov av beroendevård kontaktar du PRIMA Maria Akut på telefon 08-684 00 400.

Mer information hittar du på prima.se/maria-beroende/

Tidigare artikel om svenskarna och drogerna: Därför väljer unga Cannabis hellre än alkohol

Nästa artikel om svenskarna och drogerna: Så upptäcker du om din tonåring använder droger