350 000 svenskar i riskzonen: Kan bli alkoholister

många som 350 000 svenskar dricker så mycket alkohol att de riskerar att utveckla alkoholmissbruk. ”Det här är ett mycket större problem än många tror”, säger Anders Berntsson, vice vd på PRIMA.

Svenskarna har förändrat sitt intag av alkohol rejält de senaste decennierna. Från få, men rejäla, fyllor till ett mer kontinentalt alkoholbeteende. Att dricka vin mitt i veckan är inte längre något ovanligt – och det i sig behöver inte vara någon källa till oro.
– Kan man dricka utan att öka konsumtionen så är det ok, konstaterar Anders Berntsson.

Men så är det långt ifrån för alla.

– Det är så tragiskt, det finns många äldre som dricker oftare och som fortfarande sköter sitt jobb.
En del kan klara det där hela livet…men för många blir det ett sluttande plan där det blir allt svårare att låta bli. Man tappar kontrollen över sitt drickande, säger Anders Berntsson.

Och just det där att det är som ett sluttande plan gör att många själva inte inser att de har problem med alkoholen – förrän det är för sent.

– Det är en flytande övergång. Från att dricka ”vanligt” till att bli alkoholist tar kanske 10-20 år,
förklarar Berntsson.

Den som inte är alkoholist, men dricker så mycket att det finns en risk att utveckla ett beroende, har ett så kallat riskbruk. Vad är då det? Den medicinska definitionen lyder: ”Den alkoholkonsumtion som, om den fortsätter, riskerar att leda till ett missbruk och svåra medicinska skador men där problemen ännu inte är allvarliga”. Eller som Anders Berntsson målande beskriver det:

– Det kan vara den som går på fotboll och ska ta en eller två öl, men det blir sju – och det sker gång på gång.

  • Ett problem med människor i riskzonen är ju att de ofta själva inte är riktigt medvetna om problemet, säger David Eberhard, överläkare på PRIMA Maria Beroende.
  • Men de anhöriga märker. Så man ska förstås lyssna till dom, säger David.

Läs mer om svenskarna och alkohol:
Så vet du om din partner dricker för mycket
Gör det enkla testet som avslöjar om du har alkoholproblem

FAKTA:
PRIMA Maria Beroende finns på Maria sjukhus på Maria Prästgårdsgata 34 C och Wollmar Yxkullsgatan 25 på Södermalm i Stockholm. Dessutom har PRIMA Maria Beroende lokala beroendemottagningar i Nacka, Värmdö och Södermalm.

Vid akut behov av beroendevård kontaktar du PRIMA Maria Akut på telefon 08-684 00 400.

Mer information hittar du på prima.se/maria-beroende/

Nästa artikel om svenskarna och alkoholen: Så vet du om din partner dricker för mycket alkohol